Zwartsluis

‘Zwartsluis aan ’t Zwarte Water,
jou heb ik mijn hart verpand’

(eerste regel uit het Volkslied van Zwartsluis)

Zwartsluis is een karakteristiek dorp dat één is met het water. Geen wonder, want de voormalige ‘Fortresse Swartesluys’ ligt aan het Meppelerdiep en het Zwarte Water en heeft een rechtstreekse verbinding met het Overijsselse en Friese merengebied én het IJsselmeer. Het dorp, want dat is het en de inwoners zijn daar trots op, ligt temidden van twee bekende natuurgebieden: Nationaal Park ‘Weerribben-Wieden’ en het natuurgebied ‘De Olde Maten’.

De verbondenheid met het water is overal terug te vinden. Niet alleen tijdens de Nationale Sleepbootdagen. Dan liggen de kades vol met sleepboten en opduwers. Maar diezelfde kades zijn buiten deze drie (toeristische) hoogtijdagen om ook druk bezet en bepalen voor een belangrijk deel de sfeer in de kern van Zwartsluis. De Havendijk biedt dan met kade en aanlegsteigers volop mogelijkheden voor de beroepsvaart. Aan de Handelskade en directe omgeving meren in de zomermaanden dag in dag uit veel  plezierjachten af en in de wintermaanden vindt de ‘bruine vloot’ er een warm onthaal.

Maar Zwartsluis is ook het dorp van de scheepswerven en tal van andere bedrijven die binding hebben met het water. Ook is het met haar jachthavens de letterlijke thuishaven van zo’n 1200 jachten.

Ook de botter ZS13 mag niet onvermeld blijven. Deze oudste, nog varende, botter van Nederalnd (én de enige met nummer 13) ligt sinds enkele jaren afgemeerd op een prachtige locatie aan, hoe mooi wil je het hebben, de Mastenmakersstraat. Bij een sfeervol Botterhuus en in de onmiddellijke nabijheid van de, in ere herstelde, turfeilanden.

Wie de tijd neemt om het dorp te bezoeken komt voor aangename verrassingen te staan. Waar een (klein) dorp groot in kan zijn. Een centrum waarin de middenstanders de laatste jaren flink hebben geinvesteerd. Nieuwe winkels zijn geopend en aan de invulling van de karakteristieke straatjes wordt nog steeds gewerkt. In Sluuspoort heeft Zwartsluis een uniek bezoekerscentrum, het ‘kloppend hart van het dorp’, waar het bruist van de activiteiten en waarin onder meer Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht is ondergebracht.

Sponsoren


Programma

PHOTO GALLERY

Tijdens de Nationale Sleepbootdagen worden er natuurlijk honderden foto's gemaakt door zowel professionals als amateurfotografen. U kunt ook uw foto mailen! Misschien ziet u hem dan wel terug in ons album!

LAATSTE NIEUWS

Aan de vooravond van de 15e editie van de Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis hebben we helaas moeten besluiten het evenement van de kalender te halen.Vorige week gaven we aan dat we...

PROGRAMMA

Aan het programma voor 2020 moet nog invulling worden gegeven. Zodra het programma bekend is zorgen wij voor een update.

Gastenboek

Laat hier uw bericht achter

DOWNLOAD KRANT

Deze krant is een uitgave van de Stichting Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis en wordt huis-aan-huis bezorgd in de gehele regio. Ook adverteren? Klik hier voor meer informatie omtrent de mogelijkheden!

LIVE WEBCAM

Vanaf Hotel Zwartewater kunt u live meekijken via de webcam. Geniet van het evenement ook als u niet in de gelegenheid bent om alles mee te beleven.