Hoogtepunten

Stoomsleper ss Maarten laat oude tijden herleven

In 2022 was deze ‘oude dame’ aanwezig op de Nationale Sleepbootdagen in Zwartsluis. ‘Een dame van stand’! Dat wel. De ss Maarten. Een prachtige stoomsleepboot.

 

De machinekamer

De stoomfluiten

 

Optredens:

Volop entertainment met Perfect Showband

Fragment is in 2024 hoofdact van het muziekprogramma op Hemelvaartsdag. 

 

Verkiezingen:Poetsen, boenen en hard werken om de allermooiste te worden

Het is traditie om tijdens de Nationale Sleepbootdagen de sleepboot en opduwer van het jaar te kiezen. Speciaal hiervoor wordt een jury samengesteld, waarbij het niet noodzakelijk is dat de leden hiervan allemaal scheepsspecialisten zijn. Vanzelfsprekend zijn aan de beoordeling wel criteria verbonden:

  • Het moet een echte sleepboot zijn met een beting (ijzeren of houten gestel voor het vastleggen van trossen of kabels) en zonder duwsteven.
  • De eigenaar moet, om in aanmerking te komen voor uitverkiezing van zijn boot, lid zijn van Vereniging De MotorSleepboot (VDMS) en de contributie voldaan hebben.
  • De sleepboot of opduwer moet een uitstraling hebben die de VDMS eer aandoet; een clubvlag maakt daar natuurlijk deel van uit.
  • Veelal wordt er gekeken naar authenticiteit, maar ook naar de correcte uitstraling, verzorgd uiterlijk en originaliteit. Het kan echter ook zijn dat de jury een bepaald thema hanteert, naar aanleiding waarvan de sleepboot en de opduwer van het jaar worden geselecteerd.
  • Eens heeft een bijna perfect exemplaar het niet gehaald, omdat een jurylid roest waarnam onder het potdeksel. En dit mag natuurlijk bij een echte kapitein niet voor komen.
  • Sleepboten van leden van het bestuur van de VDMS zijn uitgesloten van deelname. En is een sleepboot of opduwer al eens op de eerste plaats geëindigd, dan is een tweede uitverkiezing niet mogelijk.
  • De winnaar krijgt een scheepsbel met inscriptie en een foto van de winnende sleepboot komt te staan op de voorpagina van de volgende Beting, het clubblad van de VDMS. Daarnaast wordt een foto van de winnaar afgebeeld op de poster van de volgende sleepbootdagen.

Sponsoren


Programma

PHOTO GALLERY

Tijdens de Nationale Sleepbootdagen worden er natuurlijk honderden foto's gemaakt door zowel professionals als amateurfotografen. U kunt ook uw foto mailen! Misschien ziet u hem dan wel terug in ons album!

LAATSTE NIEUWS

Nog minder dan 2 maanden te gaan en dan is het al weer zover; De Nationale Sleepbootdagen 2024 in Zwartsluis!De voorbereidingen gaan vol gas door en het programma is voor...

PROGRAMMA

Ook in 2024 weer een gevarieerd programma met tal van activiteiten op zowel de wal als het water.

Gastenboek

Laat hier uw bericht achter

DOWNLOAD KRANT

In 2024 verschijnt er wederom een programmakrant, deze is hier te downloaden. Daarnaast is de actuele stand van zaken rondom het programma te zien op deze site én in de dagfolder die tijdens het evenement op het parcours wordt aangeboden.

LIVE WEBCAM

Vanaf Hotel Zwartewater kunt u live meekijken via de webcam. Geniet van het evenement ook als u niet in de gelegenheid bent om alles mee te beleven.