Historie

Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis werd voor het eerst gehouden in 1994. De leden van de Vereniging De MotorSleepboot (VDMS) zetten in dat jaar voor het eerst koers naar Zwartsluis. Enkele tientallen sleepboten meerden er af aan de kades. Het bleek het begin van een fantastisch evenement dat in 1995 en 1996 op herhaling ging. Toen nam het een dermate grote vorm aan en was de publieke belangstelling zó groot geworden dat gekeken werd naar de mogelijkheid om er een tweejaarlijks evenement van te maken. Dit om organisatie én financiering te kunnen waarborgen. Er volgde een convenant met de gemeente Vianen en sinds 1997 wordt het evenement in de oneven jaren in die Utrechtse gemeente gehouden. Zwartsluis is klaar voor de 15e editie in 2022. Het evenement trekt steeds vele tienduizenden bezoekers. In 2016 en 2018 benaderde dat aantal de 70.000. Het sfeervolle dorp aan het Zwarte Water en het Meppelerdiep staat daarmee garant voor een topevenement.

Organisatie Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis

Het driedaags evenement Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis wordt georganiseerd door de Stichting Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis i.s.m. Vereniging De MotorSleepboot (VDMS).

Voorzitter: Roel Schurink
Secretaris: Corine Nieuwboer [e-mail] (038) 386 89 71 (na 18:00 uur, voor algemene informatie)
Penningmeester: Jeroen Troost
Stichtingsbestuursleden:

  • Gert Moeken
  • Jacco Prikken
  • Remmelt Pluim
  • Albert Kisjes

Ambassadeurs:

  • Ing. E.J. Bilder; burgemeester gemeente Zwartewaterland
  • A.C. Hofland; voormalig burgemeester gemeente Zwartewaterland
  • L.B. Kobes; voormalig burgemeester gemeente Zwartsluis

Impressie van 2014

Gepubliceerd op 29 mei 2014
ZWARTSLUIS - Maar liefst 60 sleepboten en opduwers deden mee aan de verlichte avondvaart in de late uurtjes van Hemelvaartsdag op donderdag 29 mei 2014. De kern van Zwartsluis was op deze avond ruim een uur lang voor de buitenwereld afgesloten. Speciaal voor dit onderdeel van de Nationale Sleepbootdagen stonden de twee bruggen in het dorp langdurig open.

Het verkeer werd omgeleid, maar wie verstandig was kwam op tijd naar het Zwartewaterdorp in de IJsseldelta om getuige te zijn van een idyllisch schouwspel. Belangstellenden konden langs de boorden van Zwartewater en Meppelerdiep getuige zijn van één van de hoogtepunten van dit maritieme spektakel.

De avondvaart is niet alleen een mooi schouwspel om naar te kijken, ook heeft de organisatie er voor gezorgd dat het festijn door meerdere muzikale groepen wordt ondersteund. Deze varen mee op de boten, zodat een sfeervolle entourage ontstaat.

Sponsoren


Programma

PHOTO GALLERY

Tijdens de Nationale Sleepbootdagen worden er natuurlijk honderden foto's gemaakt door zowel professionals als amateurfotografen. U kunt ook uw foto mailen! Misschien ziet u hem dan wel terug in ons album!

LAATSTE NIEUWS

Nog minder dan 2 maanden te gaan en dan is het al weer zover; De Nationale Sleepbootdagen 2024 in Zwartsluis!De voorbereidingen gaan vol gas door en het programma is voor...

PROGRAMMA

Ook in 2024 weer een gevarieerd programma met tal van activiteiten op zowel de wal als het water.

Gastenboek

Laat hier uw bericht achter

DOWNLOAD KRANT

In 2024 verschijnt er wederom een programmakrant, deze is hier te downloaden. Daarnaast is de actuele stand van zaken rondom het programma te zien op deze site én in de dagfolder die tijdens het evenement op het parcours wordt aangeboden.

LIVE WEBCAM

Vanaf Hotel Zwartewater kunt u live meekijken via de webcam. Geniet van het evenement ook als u niet in de gelegenheid bent om alles mee te beleven.