VDMS

De doelstelling van de Vereniging De MotorSleepboot is het behouden van dit varend erfgoed en het organiseren van evenementen. Het sociale aspect heeft een ruime plaats binnen de vereniging. Jaarlijks worden er vele evenementen georganiseerd, waarvan de Nationale Sleepbootdagen het hoogtepunt vormen. Gemiddeld 180 schepen nemen aan deze sleepbootdagen deel. De schepen worden opengesteld voor publiek, er worden rondvaarten georganiseerd en behendigheidswedstrijden gehouden.

Lidmaatschap
Alle schepen die zijn aangesloten bij de VDMS zijn herkenbaar aan de blauwe verenigingsvlag. Alleen als men in het bezit is van een geschouwde sleepboot of opduwer wordt men toegelaten als volwaardig lid. Dit schouwen gebeurt door een speciale schouwcommissie die volgens vastgestelde richtlijnen te werk gaat. Ook belangstellenden zonder boot kunnen zich aanmelden als begunstiger.

Type sleepboten
Binnenvaartsleepboten zijn te onderscheiden in twee types:
1. Havensleepboten met de kenmerken kort - in verband met kleine draaicirkels - en breed om de krachten die optreden bij het dwars trekken te minimaliseren.
2. Rivier- en kanaalsleepboten met de kenmerken lang en smal, gericht op snelheid op rivieren met stroom.

Opduwers
Opduwers zijn gebouwd om de vroegere zeiltjalken, klippers en andere zeilende binnenvaart schepen bij tegenwind en stroom op te duwen. Dit zijn kleine brede, stompe schepen die direct tegen het achterschip, naast het roer werden vastgemaakt.

Diversiteit
Bijna geen enkele antieke sleepboot (of opduwer) is identiek, omdat iedere scheepswerf volgens eigen inzicht en volgens de specifieke wensen van de opdrachtgever de schepen bouwde.

De Beting
Sleepboten zijn uiterlijk herkenbaar aan de beting met de (tegenwoordig verplichte) sleephaak. Een beting bestaat uit twee gesloten ijzeren brede pijpen met een dwars pijp. De beting loopt vaak door tot op de bodem van het schip, om een grote sterke constructie met de romp te vormen. De plaats van de beting is op ongeveer 1/3 van de lengte (aan de achterkant) van de sleepboot, om een optimaal effect op manoeuvreren met een gesleept object te krijgen. De sleephaak is tegenwoordig verplicht om in geval van calamiteiten direct de sleep los te kunnen laten. De haak moet zodanig ingericht zijn dat deze vanuit de stuurhut d.m.v. een lijn weg kan kantelen.

Historisch erfgoed
Om dit historisch erfgoed te bewaren is de behoudscommissie van de Vereniging de Motorsleepboot al een aantal jaren bezig om samen met de FVEN (Federatie Varend Erfgoed Nederland) een register op te bouwen van Varend Erfgoed. De motorsleepboten van de leden zijn veelal 50 jaar of ouder en kunnen in aanmerking komen voor opname in het RVEN (Register Varend Erfgoed Nederland).  Van de VDMS staan al 500 boten in dit ruim 3000 vaartuigen tellende register. Ongeveer 200 sleepboten van de VDMS  hebben de status van Varend Monument.  De behoudscommissie staat de leden ook met raad en daad terzijde. Tevens beschikt de behoudscommissie over een grote bibliotheek van scheepsmotoren en vakliteratuur welke door de leden kan worden geraadpleegd.

www.motorsleepboot.nl

Sponsoren


Programma

PHOTO GALLERY

Tijdens de Nationale Sleepbootdagen worden er natuurlijk honderden foto's gemaakt door zowel professionals als amateurfotografen. U kunt ook uw foto mailen! Misschien ziet u hem dan wel terug in ons album!

LAATSTE NIEUWS

Nog minder dan 2 maanden te gaan en dan is het al weer zover; De Nationale Sleepbootdagen 2024 in Zwartsluis!De voorbereidingen gaan vol gas door en het programma is voor...

PROGRAMMA

Ook in 2024 weer een gevarieerd programma met tal van activiteiten op zowel de wal als het water.

Gastenboek

Laat hier uw bericht achter

DOWNLOAD KRANT

In 2024 verschijnt er geen programmakrant. De actuele stand van zaken rondom het programma is te zien op deze site én in de dagfolder die tijdens het evenement op het parcours wordt aangeboden.

LIVE WEBCAM

Vanaf Hotel Zwartewater kunt u live meekijken via de webcam. Geniet van het evenement ook als u niet in de gelegenheid bent om alles mee te beleven.