Columnist Jan Blei over de Nationale Sleepbootdage

14-5-2018

Zonovergoten dagen, meer dan 200 schuiten, een puik programma, lachende gezichten, tienduizenden bezoekers, genoeg te happen en te drinken, en dat allemaal in het kloppende hart van groot en deftig dorp Zwartsluis. De 2018 editie van de Nationale Sleepbootdagen gaat de geschiedenis is als meeslepend en onvergeetbaar, een monument van een evenement dat Zwartewaterland opnieuw op de kaart zet en nog maar’s benadrukt dat de Kop van Overijssel waanzinnig veel goeds te bieden heeft.

Het lijkt allemaal al een beetje normaal, de manier waarop het wordt georganiseerd en vormgegeven, maar het is volstrekt niet normaal. Over alles is nagedacht en gefilosofeerd, niets wordt aan het toeval overgelaten. Dat is een pluim op de hoed van de organisatie, een hele grote pluim, ik zou bijna willen zeggen alle beschikbare veren van een compleet pluimveebedrijf. We staan er denk ik te weinig bij stil, accepteren het stilzwijgend, maar dat is niet voldoende. Ik noem ze graag bij naam: Roel Schurink, Corine Nieuwboer, Jeroen Troost, Koos Kisjes, Gert Moeken, Jacco Prikken, Gijsbert van Dijk en Anja Bos. Hoed af voor het werk dat jullie leveren, het brengt onnoemelijk veel plezier en geluk in onze samenleving. Het kan niet genoeg worden benadrukt.

Een woord van waardering ook voor de huidige- en voormalige burgervaders van Zwartsluis en Zwartewaterland: Bilder, Hofland, Kobes, Smit en van der Woude. Iedere twee jaar zijn ze van de partij en steken hun liefde voor Zwartewaterland en het evenement niet onder stoelen of banken. Groots vind ik het, tranen-wegpinkend groots. Zaterdagavond troffen we oud burgemeester Kobes op het terras van hotel en restaurant Zwartewater. De halve cast van ‘Storm over Beulaeke’ zat er (na een succesvolle afsluiter van de sleepbootdagen) te happen. Kobes schoof bij ons aan en maakte in een animerend gesprek nog maar’s duidelijk hoe het evenement naar Zwartsluis werd gebracht. Ik ga die hele geschiedenis nog een keer nauwgezet met hem opnemen en reconstrueren.
Inmiddels is het zondagavond laat en borrel ik met een licht gevoel van heimwee nog wat na. Ik denk dat het de meeste betrokkenen zo vergaat. De dagen vliegen voorbij, je probeert het geluk en het plezier vast te houden, maar het is zomaar weer maandag, met alle verplichtingen vandien. Neemt niet weg dat ik deze editie van de Sleepbootdagen nog lang met me mee zal dragen, al was het alleen maar om de sfeer en het weer.

We hebben goud in handen, ik weet zeker dat alle genoemde betrokkenen alles in het werk stellen om het evenement tot in lengte van jaren te bewaren voor ons prachtige dorp. Wat een verbondenheid, wat een organisatietalent, wat een prachtige schuiten, wat een plezier, wat een geluk. Voor iedereen die een bijdrage heeft geleverd: proficiat, het was onvergeetbaar!

Jan Blei
Column Zwartewaterkrant.nl
14 mei 2018
http://www.zwartewaterkrant.nl/index.php?page=column&id=1910

 

NIEUWSARCHIEF

Sponsoren


Programma

PHOTO GALLERY

Tijdens de Nationale Sleepbootdagen worden er natuurlijk honderden foto's gemaakt door zowel professionals als amateurfotografen. U kunt ook uw foto mailen! Misschien ziet u hem dan wel terug in ons album!

LAATSTE NIEUWS

Nog minder dan 2 maanden te gaan en dan is het al weer zover; De Nationale Sleepbootdagen 2024 in Zwartsluis!De voorbereidingen gaan vol gas door en het programma is voor...

PROGRAMMA

Ook in 2024 weer een gevarieerd programma met tal van activiteiten op zowel de wal als het water.

Gastenboek

Laat hier uw bericht achter

DOWNLOAD KRANT

In 2024 verschijnt er geen programmakrant. De actuele stand van zaken rondom het programma is te zien op deze site én in de dagfolder die tijdens het evenement op het parcours wordt aangeboden.

LIVE WEBCAM

Vanaf Hotel Zwartewater kunt u live meekijken via de webcam. Geniet van het evenement ook als u niet in de gelegenheid bent om alles mee te beleven.